Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ... ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ

                                                                                                                  της Αντωνίας Γκρέμη Λιαδή
Σήμερα Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Βέλου παρευρέθηκαν στη Λειτουργία και στη δοξολογία για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας τις πρωινές ώρες. Μετά τη λειτουργία, ανακοινώθηκε ότι δεν θα γινόταν η καθιερωμένη παρέλαση λόγω βροχής. Έτσι η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε μέσα στον ναό. Βγαίνοντας έξω οι μαθητές είδαν ότι η βροχή είχε σταματήσει και μπήκαν στην σειρά να παρελάσουν. Οι δάσκαλοι είπαν στα παιδιά να φύγουν, εφόσον επίσημα δεν θα γινόταν παρέλαση. Έτσι τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου σκορπίστηκαν.
 Ανεπίσημα, όμως, τα τύμπανα άρχισαν να χτυπούν, η σημαία του Λυκείου μπήκε μπροστά και όσοι μαθητές του Λυκείου είχαν μείνει –ουκ ολίγοι- παρατάχτηκαν έτοιμοι να ξεκινήσουν . «Ή είμαστε ή δεν είμαστε» είπαμε.

Με τα τύμπανα να ηχούν, με την ελληνική σημαία ν’ ανεμίζει και με ελληνική ψυχή υψωμένη και περήφανη παρελάσαμε. Παρελάσαμε, επειδή το θέλαμε προς τιμήν των αγωνιστών του ’21 που πολέμησαν για την ελευθερία μας κόντρα σε μια μεγάλη αυτοκρατορία. Παρελάσαμε κι εμείς κόντρα στη δύσκολη εποχή που ζούμε  και σε κάθε καιρική συνθήκη. Παρελάσαμε, γιατί μας το έλεγε η καρδιά μας ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα που υποφέρει. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους γονείς μας που παλεύουν καθημερινά για μας. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, για να τους δώσουμε λίγη χαρά, να τους κάνουμε λίγο περήφανους..Παρελάσαμε και προς τιμήν όσων είχαν μείνει και περίμεναν να μας καμαρώσουν. Και με το δικό τους χαμόγελο μας απέδειξαν ότι κι εκείνοι ένιωθαν τον παλμό της δικής μας επιθυμίας

 Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Μα γνωρίζουμε την ιστορία μας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Όπως και τότε και σε κάθε τότε της ελληνικής ιστορίας, έτσι και τώρα.