Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

28η Οκτωβριου 2015: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, όπως κάθε χρόνο.

Τιμήσαμε τους ηρωικούς πολεμιστές που σκοτώθηκαν στον πόλεμο αλλά και τα αθώα θύματα της κατοχής, που ανήκαν στον άμαχο πληθυσμό.

Αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους στις θηριωδίες που διαπράττονται σε κάθε πόλεμο και πόσα έχουν διδαχθεί οι άνθρωποι από τις συμφορές που έζησαν οι πρόγονοί τους.

Εισαγωγή από την Μαριλένα Μπούκα

Μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα και τα κείμενα της Λογοτεχνίας προσπαθήσαμε να καταδείξουμε πώς ο πόλεμος εκμηδενίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής και εξευτελίζει το ανθρώπινο είδος.

"Ποιήματα που μας διάβασε ένα βράδυ ο Λοχίας Otto V." του Μ. Αναγνωστάκη , από το μαθητή Αναγνωστάκη Κωνσταντίνο

Πώς η προπαγάνδα και ο φασισμός μετατρέπουν τον άνθρωπο σε ένα άγριο θηρίο ικανό για τα χειρότερα εγκλήματα, στερώντας του τη συνείδηση και την ανθρωπιά.

"Στους Γερμανούς στρατιώτες του ανατολικού μετώπου", του Μπ. Μπρεχτ , από το μαθητή Αναστασόπουλο Ιωάννη


Η απώλεια της ζωής είναι , ίσως , το μικρότερο από τα δεινά του πολέμου.

"Ο στρατιώτης-ποιητής", του Μ. Σαχτούρη, και "Οφειλή" του Τ. Πατρίκιου, από τους Κουλίνκα Έντουαρταπό και Γκρέμη-Λιαδή Αντωνία 

Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να έχει μηδαμινή αξία μπροστά στο υλικό κέρδος και στα κάθε είδους πολιτικά - οικονομικά - εθνικιστικά συμφέροντα αποδεικνύει ότι ο πόλεμος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία συνεχίζεται... όσο κι αν το δυσοίωνο παρόν που ζούμε δείχνει ότι - δυστυχώς - η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν.