Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

ERASMUS ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ μεθέμα: Media, Social NetworksandICTOpportunities for Learning, στο οποίο συμμετέχει το ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ,πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα (25-30 Μαΐου) η δεύτερη  μετακίνηση μαθητών και καθηγητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων. Προορισμός ήταν η Πολωνία και το Γυμνάσιο της Λεκαβίτσας, μιας μικρής αλλά γραφικής κωμόπολης στα νότια της χώρας.
Από το σχολείο μας ταξίδεψαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου, Γιάννη Γεωργία, Ζολώτα Σοφία, Μπούκα Μαριλένα και Πούλος Παύλος, με συνοδούς την Διευθύντρια, Μάρθα Πολίτου, και την υπεύθυνη του προγράμματος, Ελένη Κραβαρίτη.
Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με δραστηριότητες και εξορμήσεις που είχαν τόσο εκπαιδευτικό, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το παλάτι Βάβελ στην Κρακοβία και το ορυχείο αλατιού στην Βίλιτσκα. Επισκέφθηκαν επίσης ένα εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο στα όρη Τάτρα, όπου απόλαυσαν το χιόνι και την εκπληκτική θέα.
Τρία από τα πέντε πρωινά της παραμονής τους εκεί οι μαθητές τα πέρασαν στις αίθουσες και το εργαστήριο πληροφορικής του σχολικού συγκροτήματος της Λεκαβίτσας, όπου φοιτούν παιδιά από τη νηπιακή ηλικία μέχρι τα 19 τους χρόνια, οπότε και ολοκληρώνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση για τους Πολωνούς μαθητές. Εκεί τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες πάνω στο θέμα του προγράμματος σχετικά με τη αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και την καλλιέργεια στους μαθητές συνηθειών ορθής και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας, αλλά έδωσαν και συνέντευξη σε δημοσιογράφο τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών, την Παρασκευή 29-4-16 οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ψηφοφορία για την επιλογή της καλύτερης φωτογραφίας με θέμα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας. Νικητής του διαγωνισμού αυτού αναδείχθηκε η συμμετοχή μαθητών της Λετονίας με τίτλο EVOLUTION.
Η εβδομάδα έκλεισε με ένα χαρούμενο πάρτι γύρω από τη φωτιά, όπου μαθητές, γονείς και καθηγητές έψησαν παραδοσιακά πολωνέζικα λουκάνικα. Παιδιά και μεγάλοι γεύτηκαν τα εδέσματα που είχαν προετοιμάσει οι μητέρες των μαθητών, έπαιξαν παιχνίδια στην εξοχή, χόρεψαν και διασκέδασαν όλοι μαζί.
Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της συνάντησης υλοποιήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ενδυναμώθηκαν τα συναισθήματα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των παιδιών, που γεννήθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση στην Ελλάδα.

Το Λύκειο Βέλου ευχαριστεί τους Πολωνούς φίλους για τη ζεστή τους φιλοξενία και περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση τον Οκτώβριο στην Ιταλία.

Δείτε βίντεο από το πρόγραμμα και τις επισκέψεις.

ERASMUS + VELO (GREECE) FEBRUARY 2016
FIELDTRIPS
Arrival and first meeting at the airport (ERASMUS in VELO)[created by the students on 11-2-2016]
Lesson at Epidauros (ERASMUS in VELO)
Epidauros ancient theatre[created by the students on Thursday 11-2-2016]
Afternoon in Nafplio (ERASMUS in VELO)[created by the students on Thursday 11-2-2016]
Visiting the Acropolis [created by the students on Thursday 11-2-2016]
Afternoon in Athens (ERASMUS in VELO)[created by the students on Thursday 11-2-2016]
Activity in Ancient Corinth (ERASMUS in VELO)
The Glauki team in Ancient Corinth (ERASMUS in VELO)

WORKSHOPS IN THE SCHOOL LIBRARY
DAY 1 presenting each other (ERASMUS in VELO)
DAY 2 working in the library (ERASMUS in VELO)
DAY 4 group discussion in the library (ERASMUS in VELO)

DANCING
Turkish dance in the school library (ERASMUS in VELO)
Greek dance in the school library (ERASMUS in VELO)
Polish dance in the school library (ERASMUS in VELO)
Spanish dance in the school library (ERASMUS in VELO)
Farewell party (ERASMUS in VELO)
Italian dance 1