Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΡΟΥΣΚΑ




Την Παρασκευή 27-04-2018 επισκέφθηκε  το  Σχολείο μας ο κύριος Γιώργος Ρούσκας , καταξιωμένος  ποιητής  και  ταυτόχρονα μέλος της  Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του ΓΕΛ Βέλου. Στα πλαίσια αυτής  της επίσκεψης συναντήθηκε με τους μαθητές του προγράμματος   «Λογοτεχνικές Δημιουργίες» και πραγματοποίησε ένα εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο οποίο ασχολήθηκε με τα χαϊκού.

    Το Εργαστήριο Λογοτεχνικής Γραφής όπως το οργάνωσε και το παρουσίασε ο κ. Ρούσκας , στηρίχθηκε σε ένα πολύ καλά δομημένο σχέδιο που θα μπορούσε να ονομαστεί : << Χαϊκού : Από τη θεωρία στην πράξη>> και υλοποιήθηκε  περίπου σε δύο διδακτικές  ώρες . Η πρώτη διδακτική ώρα περιελάμβανε την εισήγησή  του και την προσπάθειά του να κατανοήσουν οι μαθητές το χαϊκού μέσα από τη θεωρία και τη χρήση εξαιρετικών παρομοιώσεων. Τελειώνοντας το θεωρητικό μέρος της εισήγησής  του ο κ. Ρούσκας  παρουσίασε στους μαθητές το χαϊκού που εμπνεύστηκε ενόψει της επίσκεψής  του στο σχολείο μας.
                                          Λύκειο Βέλου
                                        εκπαίδευσης εστία
                                        πλοηγός ζωής
      Με αυτό τον ευρηματικό τρόπο απέδειξε στους μαθητές μας την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη και ταυτόχρονα κινητοποίησε το ενδιαφέρον τους  για να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν  το χαικού της αρεσκείας τους. Δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα και με τη μεταδοτικότητα και το επικοινωνιακό του χάρισμα τους έκανε να αισθανθούν άνετα και να εκφράσουν τις σκέψεις τους ελεύθερα. Η κινητοποίησή τους ήταν τόσο γρήγορη, ώστε όλοι οι μαθητές  πρόλαβαν να παρουσιάσουν την ερμηνεία τους,  η οποία σε πολλές περιπτώσεις  πλησίασε  την αλήθεια και κάποιες φορές  δόθηκε και με εξαιρετικά πρωτότυπο και εύστοχο τρόπο. Ο ποιητής  έμεινε φανερά ικανοποιημένος, ενώ τα παιδιά γοητεύτηκαν από τη διαδικασία, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν δικά τους  χαϊκού.
Θεωρούμε ότι η συνάντηση αυτή ήταν μεγάλη τιμή για το  σχολείο μας και  ταυτόχρονα μια  εξαιρετική προσέγγιση των ποιημάτων αυτού του είδους που ενθουσίασε πραγματικά τους μαθητές μας.
 
 Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Ρούσκα και  στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας και την τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό του συγκεντρώσαμε τις δημιουργίες των μαθητών μας και τις παραθέτουμε με χαρά σε  ένα τεύχος Λογοτεχνικής Δημιουργικής Γραφής.     

     Αφιερώνουμε, λοιπόν, στον κ. Γιώργο Ρούσκα αυτή τη μικρή συλλογή και  του ευχόμαστε να είναι πάντα γεμάτος εμπνεύσεις και δημιουργική διάθεση