Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018



Ο εθισμός των νέων στο αλκοό
 
της Βασιλείας Μητσοπούλου

Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία μέθη στην οποία ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κόμμα και θάνατο. Υπάρχει και η χρόνια μέθη κατά την οποία έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης. Ο αλκοολισμός προκαλεί σωματικές επιπτώσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. νόσο του μυοκαρδίου), κίρρωση του ύπατος αλλά και αιφνίδιο θάνατο στην υγεία αλλά και ψυχικές επιπτώσεις σε αυτήν όπως καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις, μείωση της σεξουαλικής απόδοσης αλλά και παραισθήσεις.
Γιατί όμως οι νέοι πίνουν; Στην εφηβεία το παιδί θέλει να δοκιμάσει πολλά νέα για αυτόν/αυτήν πράγματα. Στόχος του είναι συνήθως να μιμηθεί την παρέα του και να νιώσει «μεγάλος» ή «μεγάλη». Ωστόσο, μπορεί το κίνητρο του να είναι απλά η δοκιμή αυτή καθαυτή- θέλει να πειραματιστεί. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε έρευνες, με το αλκοόλ νιώθουν κεφάτοι, χαλαροί και φτιάχνεται η διάθεση τους. Τις περισσότερες φορές 6τα παιδιά κάνουν το «πείραμα» τους και σταματούν. Δεν μπλέκουν δηλαδή με το ποτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες τι παιδί αρχίζει να πίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στα παιδιά που έχουν ήδη κάποια κατάθλιψη ή που είναι πολύ αγχώδη και στρεσαρισμένα. Το αλκοόλ τα «βοηθά» να χαλαρώσουν και να δουν τη ζωή πιο ευχάριστα.
Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που το αλκοόλ προκαλεί στη ζωή σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειες σου θα επιβραβευτούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Για να καταφέρεις να το κόψεις μπορείς να απευθυνθείς σε ψυχιατρικά ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας, γενικά νοσοκομεία- κέντρα υγείας. Αξίζει να το κόψεις!! Η ζωή σου είναι πολυτιμότερη από το αλκοόλ!!