Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

KIDS SAVE LIVES

Εθελοντές εκπαιδευτές του ανθρωπιστικού οργανισμού Κids Save lives επισκέφτηκαν το σχολείο μας προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους μαθητές στην καρδιοπνευμονικη αναζωογόνηση. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της παροχής πρώτων βοηθειών ως τον ερχομό των διασωστών, διδάχθηκαν πώς να βάζουν τον τραυματία σε ασφαλή θέση,  εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με προπλάσματα έχοντας ο καθένας δικό του εκπαιδευτή και ενημερώθηκαν για τη χρήση εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή. 

Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για την ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. 750.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, παθαίνουν εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές Χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Στην Ελλάδα ελάχιστοι πολίτες του γενικού πληθυσμού είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και την χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει έγκαιρα η αναζωογόνηση του θύματος από τους πρώτους παρευρισκόμενους.

Αποδεικνύεται πως η έγκαιρη έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και η έγκαιρη Απινίδωση από τους πρώτους παρευρισκόμενους, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες επιβίωσης των θυμάτων της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Σε Χώρες όπου είναι διαδεδομένοι οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές και θεσμοθετημένη η εκπαίδευση πολιτών & ιδιαίτερα των μαθητών σχολικής ηλικίας (πχ Δανία), παρατηρήθηκε πως μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσοστό των θυμάτων που επιβιώνουν από μια εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ. Δημιουργία του πρώτου Ανθρωπιστικού Οργανισμού στην Ελλάδα, που αποκλειστικό στόχο έχει την εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας και Εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενήλικων διασωστών