Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η ανθρώπινη καρδιά: «Όργανο» ή «Σύμβολο» ;

Γράφει η Αλεξάνδρα Μαντά (μαθήτρια Α Λυκείου)

Το σχήμα της καρδιάς που ονομάζεται καρδιοειδές είναι συνηθισμένο στη φύση. Το βρίσκουμε σα φύλλα, στα λουλούδια και τους σπόρους πολλών φυτών, όπως το «σίλφιον» το οποίο χρησιμοποιούνταν κατά τον Μεσαίωνα ως αντισυλληπτικό, και ίσως είναι ο λόγος που η καρδιά συσχετίστηκε με το σεξ και την ερωτική αγάπη. Δεν γνωρίζουμε το λόγο αλλά οι καρδιές άρχισαν να εμφανίζονται σε πίνακες εραστών τον 13ο αιώνα. Με την πάροδο  του χρόνου προστέθηκε στους ζωγραφικούς πίνακες το χρώμα κόκκινο, χρώμα του αίματος, σύμβολο πάθους. Στη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, το σχήμα της καρδιάς έγινε γνωστό ως η ‘’Ιερή καρδιά του Ιησού’’. Έγινε έμβλημα της μοναστικής αγάπης. Αυτή η συσχέτιση κράτησε και στον νεωτερισμό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καρδιά δεν είναι πηγή συναισθημάτων. Παρόλα αυτά η σύνδεση στη καρδιά μας και τα συναισθήματα μας είναι εξαιρετικά στενή. Μπορεί να μην προκαλεί συναισθήματα αλλά ανταποκρίνεται σε αυτά. Ο φόβος και το πένθος για παράδειγμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό καρδιακό τραυματισμό. Τα νεύρα που ελέγχουν τις ασυνείδητες διαδικασίες όπως τον καρδιακό χτύπο αντιλαμβάνονται τη δυσφορία και πυροδοτούν μια δυσπροσάρμοστη απόκριση μάχης ή φυγής, η οποία και προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, την επιτάχυνση του καρδιακού χτύπου και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας βλάβες. Υπάρχει μια καρδιοπάθεια που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πριν από δυο δεκαετίες και ονομάζεται ‘’ καρδιοπάθεια Takotsubo’’ ή το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, στον οποίο η καρδιά αποδυναμώνεται ως απόκριση σε έντονο στρες ή πένθος. Στην περίοδο της κρίσης μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες απειλητικές για τη ζωή, και ακόμα και θάνατος.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiC8YOIwq_7AhXUQfEDHQCpAu0QFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fenallaktikidrasi.com%2F2020%2F09%2Fpws-sinaisthimata-allazoun-sxima-kardias%2F&usg=AOvVaw3f7EWrqWLbryABOREnuoNX