Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

            
         Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που μαθαίνουμε να αγαπάμε από παιδιά. Ξέρουμε πως από την ημέρα που θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές, έχουμε δυο εβδομάδες να κάνουμε ένα μεγάλο και διασκεδαστικό διάλειμμα. Είναι δυο βδομάδες γεμάτες παιχνίδι, ξεγνοιασιά, γλυκά και δώρα. Μαθαίνουμε κάθε παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να σηκωνόμαστε νωρίς και να γυρνάμε από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα. Κάποτε το κάναμε χωρίς να ξέρουμε τον λόγο και χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο κίνητρο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά ως προς το πώς βλέπουμε αυτήν την ξεχωριστή γιορτή. Ίσως όμως οι καιροί να μας επιβάλλουν να θυμηθούμε τι πραγματικά έχει αξία αυτές τις μέρες των γιορτών.
    Για εμάς τα «μεγάλα» παιδιά, Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστούμε από την ρουτίνα και να κάνομε ό,τι δεν μπορούμε όσο έχουμε σχολείο και υποχρεώσεις. Το πρώτο μεγάλο διάλειμμα του χρόνου – τι ανακούφιση! Ζητάμε δώρα, βγαίνουμε έξω και διασκεδάζουμε, περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας, όμως καμιά φορά χάνουμε όλο το νόημα. Οι μεγάλοι δικαιολογούνται κάπως – έχουν πολλά στο κεφάλι τους, έξοδα, δώρα, ετοιμασίες δουλειά- όμως εμείς θα έπρεπε να ξέρουμε πραγματικά πώς να κάνουμε αυτή την γιορτή ξεχωριστή. Φτάνουμε σε σημείο να υιοθετούμε την απαισιοδοξία και τα άγχη των γονιών μας ή να μας νοιάζει μόνο να περάσουμε καλά όσο προλαβαίνουμε, πριν ανοίξουν πάλι τα σχολεία και τρέχουμε να προλάβουμε εργασίες, ασκήσεις και φροντιστήρια. Μα τα Χριστούγεννα είναι παιδική γιορτή!
      Μικροί χαιρόμασταν με τον στολισμό του δέντρου, με τα πολύχρωμα περιτυλίγματα, με τις κορδέλες, με τα γλυκά, όμως τώρα πια οι περισσότεροι αδιαφορούν. Γιατί να μην γίνουμε πάλι παιδιά, έστω για αυτές τις δυο εβδομάδες; Γιατί να μην δούμε τον κόσμο αθώα, λαμπερό και όμορφο όπως θα έπρεπε να είναι; Όχι, λάθος. Θα έπρεπε να κάνουμε τον κόσμο λαμπερό και όμορφο όπως πρέπει να είναι. Σκοπός των Χριστουγέννων είναι να βοηθάμε τους άλλους όσο περισσότερο μπορούμε και με όποιο τρόπο. Είμαστε σε θέση να μοιράσουμε χαμόγελα και να στολίσουμε με αυτά τον κόσμο. Ο μικρός Χριστός γεννήθηκε να φέρει στους ανθρώπους τη σωτηρία που περίμεναν. Τώρα, είναι η σειρά μας να προσφέρουμε μια μικρή σωτηρία με όση δύναμη έχουμε. Δεν έχει σημασία πώς και σε ποιον. Αυτό που μετράει είναι να κάνεις την διαφορά, να γίνεις εσύ το αστέρι που θα φωτίσει τον δρόμο των άλλων. Ακόμα και με μια κουβέντα, αν καταφέρεις να κάνεις κάποιον άλλο χαρούμενο, αν το βοηθήσεις με μια λέξη, τότε έχεις κάνει το θαύμα των γιορτών.
         Μη σε νοιάζει αν θα το εκτιμήσει ή αν θα σου το ανταποδώσει. Σημασία έχει να το κάνεις γιατί το θες. Σκέψου το σα να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Γιατί ο κόσμος αυτό περιμένει. Αναμένει τα Χριστούγεννα για να χαρεί και να ξεφύγει από την γκρίζα καθημερινότητα. Ίσως το κάνει με τον λάθος τρόπο καμιά φορά, όμως τουλάχιστον προσπαθεί. Απλά, ξέχνα για λίγο το ελάττωμα του διπλανού σου και δες μόνο το καλό που μπορεί να σου προσφέρει. Κάνε του κι εσύ καλό και σταμάτα να είσαι τόσο μαγκούφης για το δώρο που δεν σου έφεραν. Πες σε όσους αγαπάς και εκτιμάς πώς νιώθεις γι’ αυτούς και πόσο χαίρεσαι που υπάρχουν στη ζωή σου και θα δεις πόσο ευτυχισμένους θα τους κάνεις. Γίνε και πάλι σαν το παιδί που ήσουν παλιά, τότε που δεν φοβόσουν να πεις τι θέλεις, τι νιώθεις ή τι σκέφτεσαι, τότε που μοίραζες τα φιλιά σα να ‘ταν καραμέλες. Τα Χριστούγεννα είναι πολύ όμορφα όταν ξέρεις πώς να τα γιορτάσεις. Τα πανηγύρια και τα δώρα δεν αρκούν. Μα αν ανοίξεις την καρδιά σου θα γίνεις ο ίδιος ένα πολύτιμο δώρο..!

                                                                                                                              Γεωργία Αναγνωστάκη