Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

FACEBOOK: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ή ΜΕΣΟ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ;


 

 Τις ημέρες των γιορτών όλοι φροντίσαμε να περάσουμε χρόνο με τις οικογένειες μας και να ευχαριστηθούμε αυτό το διάστημα χωρίς το άγχος των μαθημάτων. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και για την άτυχη δεκαεπτάχρονη κοπέλα από τα Γιάννενα, η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο της Βούλας στις 27/12/13. Η αιτία; Επίσημα άγνωστη, αλλά όλοι μιλούν για βιασμό από άνδρα που γνώρισε μέσω Facebook και τον οποίο φρόντισε να επισκεφθεί κατά τη διαμονή της στην Αθήνα.
   Πλέον, οι περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν λογαριασμό στο Facebook.  Και καλά κάνουν, βέβαια. Γιατί μέσω τέτοιων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης η επικοινωνία τους γίνεται γρηγορότερη και αμεσότερη. Οι νέοι έχουν ανάγκη από τη συντροφιά και τη συμπαράσταση των συνομηλίκων τους. Χρειάζονται άτομα που θα τους καταλαβαίνουν και θα τους ακούν, χωρίς να τους υπενθυμίζουν συνεχώς ότι έχουν να διαβάσουν για το σχολείο και να ετοιμαστούν επιτέλους για το φροντιστήριο. Τέτοια άτομα μπορούν να βρουν στο Facebook, για αυτό και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους.
   Ακόμη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μια πολύ σημαντική δυνατότητα: την εκμηδένιση των αποστάσεων. Πλέον, ο κάθε άνθρωπος, όπου και αν κατοικεί μπορεί να επικοινωνήσει με άτομα από όλα τα μέρη της γης. Δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη επικοινωνία.Έτσι, οι ορίζοντες διευρύνονται και οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο με μια πιο ολοκληρωμένη οπτική. Η προσωπικότητά τους διαμορφώνεται μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.
   Αλλά… δεν είναι όλα σε αυτή τη ζωή ονειρικά πλασμένα. Και κυρίως το ανθρώπινο μυαλό. Άλλες φορές χρησιμοποιείται για την πρόοδο των επιστημών και του πολιτισμού και άλλες φορές λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και τις περίεργες διαστροφές ορισμένων ανθρώπων, αν πρέπει να λέγονται έτσι. Και τέτοια άτομα υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Άτομα τα οποία είναι ελεύθερα να δηλώνουν ψευδή προσωπικά στοιχεία και να δρουν χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Άτομα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί να ακουστούν τετριμμένες οι οδηγίες, αλλά πρέπει να ειπωθούν ακόμη μία φορά.
          ΜΗΝ δέχεστε τα αιτήματα φιλίας αγνώστων. Μπορεί να είναι φίλος κάποιου φίλου σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και άτομο εμπιστοσύνης.
·            ΜΗΝ δημοσιοποιείτε κάθε κίνηση, κάθε βήμα σας. Είναι ωραίο να ξέρουν οι φίλοι σας πού θα σας βρουν, όμως το ίδιο θα ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι που ίσως να μην χρειάζεται να το μάθουν.
·       ΠΡΟΣΟΧΗ! με τη ανάρτηση φωτογραφιών. Πολλές και μη αμελητέες είναι οι περιπτώσεις φωτογραφιών που κατέληξαν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.
      Και για να μην παρεξηγηθώ και εγώ έφηβη είμαι. Και θα ήθελα να έχω λογαριασμό στο Facebook. Όσο, όμως σκέφτομαι τα υπέρ και τα κατά, τελικά υπερισχύουν τα αρνητικά. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με το Facebook. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα… Ξεκινώντας από τους ανθρώπους δίπλα σου. Αυτούς που ζητούν να τους προσέξεις και εσύ αδιαφορείς. Αυτοί ίσως να αξίζουν πολλά περισσότερα από τους εικονικούς σου φίλους.


                                                                                                                            Σαλαμού Ευδοκία