Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΓΧΟΣ

              

             Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε πρόσφατα στο σχολείο μας σχετικά με το άγχος των πανελληνίων  αποφασίσαμε να καταγράψουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής μας. Λίγους μήνες πριν κριθεί το μέλλον μας, αντιμετωπίζουμε έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο φόβος, η αγωνία, η ανασφάλεια και ο θυμός, τα οποία οδηγούν στο… ΑΓΧΟΣ!
              Φέτος, ως μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, βιώνουμε το άγχος σαν μια ασθένεια που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία. Τα συμπτώματα της είναι ο στομαχόπονος, η αϋπνία, η δύσπνοια ή, σοβαρότερα, η βουλιμία, η ανορεξία και οι κρίσεις πανικού. Όσον αφορά την ψυχολογία μας, συχνά κλεινόμαστε στον εαυτό μας και γινόμαστε εσωστρεφείς, υποτιμάμε τον εαυτό μας με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια συνεχή νευρικότητα. Συνεπώς ξεσπάμε είτε στους γύρω μας είτε στον εαυτό μας με το κλάμα.
              Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί το άγχος μας; Η ιδέα των Πανελληνίων. Αρχικά μας φοβίζει η ενδεχόμενη αποτυχία στις εξετάσεις που είναι καθοριστικές για το μέλλον μας. Αυτό συμβαίνει διότι με μία αποτυχία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας και είναι πιθανό να δεχτούμε σκληρή κριτική από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Επιπλέον, η εξεταστέα ύλη είναι τεράστια και σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο το άγχος μας ολοένα και αυξάνεται. Η πίεση που δεχόμαστε από τους καθηγητές και τους γονείς είναι μεγάλη και έτσι βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση.
              Ελπίζουμε η κατάσταση αυτή να βελτιωθεί και το νέο εκπαιδευτικό σύστημα να είναι πιο προσιτό στους μαθητές και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως όποια αποτυχία συναντήσουμε στη ζωή μας μπορούμε να την ξεπεράσουμε, να γίνουμε πιο δυνατοί και να αρπάζουμε όποια ευκαιρία μας παρουσιάζεται.


                                                                              Βασούλα Πανοπούλου
                                                                              Νάσια Πρεδάρη
                                                                             Αγγελική Παπαδοπούλου
                                                                              Βάλια Τουμπανάκη