Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

 
Την προηγούμενη εβδομάδα η δευτέρα τάξη του Λυκείου μας επιχείρησε το απίθανο! Μία πολυήμερη εκδρομή με προορισμό τη γειτονική μας Ιταλία. Οι πόλεις οι οποίες επισκεφτήκαμε ήταν η Βενετία, η Πίζα, η Φλωρεντία, η Ρώμη και τέλος η Πομπηία.
  Αρχικά, αφού φτάσαμε στο λιμάνι της Ανκόνα επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας και εκεί ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι με προορισμό τη Βενετία. Το βράδυ διανυκτερεύσαμε σε ένα ξενοδοχείο λίγο έξω από τη Βενετία και το πρωί περιηγηθήκαμε στην πόλη. Επιβιβαστήκαμε σε ένα μικρό καραβάκι και κάναμε μία μικρή βόλτα στην πόλη. Ο ξεναγός μας έδειξε όλα τα  σημαντικά αξιοθέατα.. Περάσαμε από όλες τις γέφυρες όπως αυτή των αναστεναγμών ή τη γέφυρα των Ελλήνων. Είδαμε τις φυλακές, το παλάτι και την εκκλησία. Η Βενετία είναι σχετικά ακριβή πόλη και δεν έχει πάρα πολλούς μόνιμους κατοίκους. Απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, καθώς είναι ανέφικτη η πρόσβασή τους στην πόλη αφού είναι χτισμένη στο νερό. Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν καραβάκια, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων  κι εκτελούν διάφορες  υπηρεσίες : ασθενοφόρα, λεωφορεία, ταξί, περιπολικά (τα οποία μπορούν να κόψουν κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα ή να κάνουν αλκοτέστ). Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα εντυπωσιαστεί από τα όμορφα και γραφικά σοκάκια της πόλης αυτής. Παρακολουθήσαμε τέλος τη διαδικασία παραγωγής αντικειμένων Μουράνο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!
   Ύστερα από την ξενάγησή μας στην όμορφη Βενετία περάσαμε από την Πίζα για να δούμε τον πύργο που.''γέρνει''!!  Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και φύγαμε αμέσως για  τη Φλωρεντία. Διανυκτερεύσαμε εκεί και το πρωί κάναμε ξενάγηση στην πόλη.. Είδαμε το Duomo, τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας,  που ήταν εντυπωσιακός και ενθουσιαστήκαμε από τα υπέρλαμπρα αγάλματα που στόλιζαν την πλακόστρωτη πλατεία.
  Μόλις φύγαμε από τη Φλωρεντία οδεύσαμε προς την πολυπόθητη Ρώμη!  Καταρχήν, δειπνήσαμε στο ξενοδοχείο και ύστερα πήγαμε για μια βραδινή βόλτα στις όμορφες πλατείες της Ρώμης. Δοκιμάσαμε το απίθανο ιταλικό παγωτό και κάναμε ευχές στη Fontana de trevi. Το θέαμα της νυχτερινής Ρώμης δεν ήταν απλά εντυπωσιακό αλλά εκθαμβωτικό. Όπου και αν κοίταζε κανείς αντίκριζε αρχαία μνημεία τα οποία δεν θύμιζαν σε τίποτα τα ελληνικά .Ήταν όλα τόσο τεράστια και σε έκαναν να νιώθεις υποταγμένος στην επιβλητικότητα της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το επόμενο πρωί περιηγηθήκαμε σε ολόκληρη την πόλη. Αρχικά πήγαμε στο Βατικανό όπου εντυπωσιαστήκαμε από την μεγαλειότητα της εκκλησίας του αγίου Πέτρου. Έπειτα επισκεφτήκαμε τις κατακόμβες των χριστιανών, θέαμα το οποίο προκάλεσε δέος και σκοτεινά συναισθήματα, αφού αντικρίσαμε το μέρος στο οποίο κρύβονταν αλλά και θάβονταν οι νεκροί χριστιανοί.
Το Κολοσσαίο, το οποίο επισκεφτήκαμε αμέσως μετά, είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης, είναι τεράστιο και πραγματικά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις αμέτρητες πλατείες οι οποίες στολίζονται από επιβλητικά αγάλματα και είναι μέρη τα οποία είναι κατάμεστα από τουρίστες αλλά κυρίως από έφηβους Ιταλούς.
   Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν η Πομπηία. Περιηγηθήκαμε μόνο στην αρχαία πόλη, η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει διασωθεί ακόμα και μετά από την έκρηξη του Βεζούβιου. Σε αυτή την πόλη μπορούσε κανείς να παρατηρήσει το πόσο καινοτόμοι ήταν οι αρχαίοι. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι δεν είχαν αποχετευτικό σύστημα είχαν εφεύρει έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να διώχνουν τα απόβλητά τους. Επιπλέον παρακολουθήσαμε το σοκαριστικό  θέαμα των απανθρακωμένων ανθρώπων στα πρόσωπα των οποίων είχε σχηματιστεί ο τρόμος.
  Δυστυχώς, η υπέροχη αυτή εκδρομή έλαβε τέλος όμως αποκομίσαμε εμπειρίες ζωής και θεάματα που σπάνια βλέπει κανείς στη ζωή του. Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές μας που μας βοήθησαν σημαντικά στην επίτευξη αυτής της εξόρμησης και φυσικά στο να ζήσουμε αυτή τη θαυμάσια εμπειρία.

                                                                       Ελένη Μάλλιου