Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

EUROVISION: Ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού ή διαφήμιση του διαφορετικού;




   Αφορμή για τη σύνταξη αυτού του άρθρου στάθηκε ο τελικός της φετινής γιουροβίζιον, που φαντάζομαι πως όλοι παρακολουθήσατε. Η χώρα, λοιπόν, η οποία κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση ήταν η Αυστρία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ο άνθρωπος ο οποίος εκπροσώπησε την Αυστρία, όπως ισχυριζόταν, ήταν άντρας ομοφυλόφιλος με γυναικεία, ωστόσο, παρουσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό είχε και αξύριστο το πρόσωπό του.
   Αυτή ήταν σίγουρα μία κίνηση που έγινε για να τραβήξει την προσοχή αλλά και να προκαλέσει. Ο κόσμος, λοιπόν, βλέποντας αυτό το διαφορετικό θέαμα επέλεξε να το ψηφίσει. Η πιο λογική εξήγηση του γεγονότος αυτού είναι ότι πιθανότατα οι ψηφοφόροι ήταν νέοι άνθρωποι και τον ψήφισαν για πλάκα. Μέσα από τις φιλοσοφικές μου αναζητήσεις ,ωστόσο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια στρέφεται σε πολύ ακραίες καταστάσεις φτάνοντας έτσι και σε ακραίες επιλογές ακόμη και για πολύ απλά θέματα όπως η γιουροβίζιον.
   Το ακόμη πιο αλλόκοτο ήταν φυσικά ότι οι 12 βαθμοί της Ελλάδας πήγαν σε αυτό τον άνθρωπο! Και έτσι γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν μια χώρα συντηρητική σαν την Ελλάδα να ψηφίζει στην πλειοψηφία αυτόν τον διαφορετικό άνθρωπο; Γιατί να θέλει να εκθέσει με αυτόν τον τρόπο την ιδιαιτερότητά του; Αυτά είναι τα πρότυπα που παρουσιάζουμε στα μικρά παιδιά; Μήπως όλο αυτό ήταν μία μέθοδος μάρκετινγκ; Με πιο απλά λόγια αυτοί που κρύβονται από πίσω το μόνο που επιδίωξαν και κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία ήταν να κερδίσουν χρήμα! Φυσικά, και άλλες χώρες το επιδίωξαν αυτό όπως για παράδειγμα η Πολωνία με τις προκλητικές κυρίες που ''έκαναν παραδοσιακές δουλειές''. Αυτό βέβαια δεν είχε επιτυχία μεγάλη. 
  Το σίγουρο πάντως είναι ότι πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο να εκμεταλλευόμαστε αρνητικά την ελευθερία και τη δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά βέβαια για να μην είμαστε και ρατσιστές ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εμφανίζεται όπως θέλει εφόσον είναι σεμνός. Ο συγκεκριμένος δεν θεωρώ ότι είχε κάτι άσεμνο.. Στο μόνο που διαφωνώ με αυτή την κίνηση είναι ότι κάνεις δεν σκέφτηκε τα μικρά παιδιά, τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να μπερδευτούν και να παρεξηγήσουν καταστάσεις. Ίσως από θέμα ηθικής να μην ήταν κόσμιο. Αλλά για τον κάθε άνθρωπο η ηθική είναι κάτι διαφορετικό και υποκειμενικό επομένως δεν μπορούμε να γενικεύουμε τα πράγματα.
   Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι στην τέχνη όλα επιτρέπονται και όλα είναι αποδεκτά. Γενικότερα οι απόψεις διίστανται και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ελπίζω να προβλημάτισε και άλλους ανθρώπους αυτό το γεγονός. Εμένα πάντως σίγουρα με έβαλε σε σκέψεις.η

                                                          Ελένη   Μάλλιου
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif