Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

         

                    της Κωνσταντίνας Καραμπή
Έρχεται μια στιγμή μετά από τόσα χρόνια στο σχολείο που συνειδητοποιείς ότι η αρχαία Ελλάδα δεν προσέφερε μονάχα τη δημοκρατία , τη φιλοσοφία και το μεγαλείο του  πολιτισμού που ακτινοβολήθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι εκείνο το ερέθισμα που θα δεχτείς απροσδόκητα και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν ήταν πολυμήχανος μόνο ο Οδυσσέας αλλά είναι πράγματι η ευστροφία και η ευρηματικότητα στην ελληνική ψυχή που διαχέεται στους αιώνες.
Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήξαμε οι περισσότεροι νομίζω μαθητές του σχολείου μετά την επίσκεψη μας στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κιάτο. Πρόκειται για τμήμα μιας μεγαλύτερης έκθεσης με κατασκευές αρχαίων εργαλείων και μηχανών που έχει δημιουργήσει ο κ. Κώστας Κοτσανάς. Ο κ. Κοτσανάς σπούδασε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Πύργο Ηλείας. Έχει δημιουργήσει με δικά του έξοδα και εκθέματα που έχει κατασκευάσει ο ίδιος το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείο   Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου.
Στα μουσεία εκτίθενται περίπου 300 λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη. Ένα τμήμα από αυτά τα εκθέματα είδαμε στην εκδρομή μας στις 2 Φεβρουαρίου στο Κιάτο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε εκθέματα διαφορετικά από ότι συνήθως και ομολογουμένως πολύ ενδιαφέροντα.  Τα εκθέματα είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας του κ. Κοτσανά, ο οποίος μελετώντας αρχαία κείμενα και άλλες πηγές προσπάθησε να ξαναδημιουργήσει αντικείμενα της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων, όπως παιχνίδια (η κούπα του Πυθαγόρα. Το οστομάχιον), εργαλεία (μια τρίκλωνο ανυψωτική μηχανή), καθημερινά σκεύη (η ευφυής οινοχόη), υπολογιστικά συστήματα (ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου), τρόπους επικοινωνίας (φρυκτωρίες, κρυπτείες) κ.α.
Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τη μακέτα ενός ναού που παρουσιάζει την επινόηση του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, με την οποία οι θύρες του ναού άνοιγαν αυτόματα μετά τη θυσία δημιουργώντας την εντύπωση του θαύματος και αποσκοπώντας βέβαια στην οικονομική εκμετάλλευση  των πιστών ενώ το σύνολο των εκθεμάτων μου πρόσφερε ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο