Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821

Η Ελένη  Μάλλιου διαβάζει το μήνυμα του Υπ. Παιδείας
Στη διαδρομή της γενιάς μας μέσα στους αιώνες είδαμε, κατορθώσαμε και ζήσαμε πολλά. 
Οι Έλληνες γράψαμε στο βιβλίο της ιστορίας μας πολλές σελίδες, άλλες χρυσές και ένδοξες και άλλες σκοτεινές και ντροπιασμένες. Το χρυσάφι της δόξας αφορά στους αγώνες του ελληνικού λαού, στους οποίους πρωτοστάτησαν σημαντικές ηρωικές φυσιογνωμίες, άντρες και γυναίκες, που λειτούργησαν ως ηγέτες και εμπνευστές τους. Το σκοτάδι της ντροπής σχετίζεται, δυστυχώς, με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι ήρωες ως αποτέλεσμα πολιτικών συγκρούσεων και προσωπικών διαφορών.

Το δικαίωμα της εθνικής ταυτότητας αλλά και το καθήκον της ιστορικής μνήμης μάς επιβάλλουν να τις γνωρίζουμε και να διδασκόμαστε από αυτές, καθώς, όπως λένε, ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Η Α. Γκρέμη-Λιαδή διαβάζει δικό της ποίημα για την Μπουμπουλίνα
Όταν μιλάμε για την Επανάσταση του 1821, το πρώτο όνομα ήρωα που έρχεται στο μυαλό μας δεν είναι άλλο από αυτό του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η αποφασιστική συμβολή του οποίου στηνεθνική παλιγγενεσία ανταμείφθηκε με διώξεις, φυλακίσεις και την παραλίγο εκτέλεσή του από τους πολιτικούς του αντιπάλους
Μια ακόμη σημαντική μορφή της ελληνικής Επανάστασης, που στο πρόσωπό της συνδυάζεται η συμβολή των γυναικών αλλά και των νησιωτών στον Αγώνα για την Ελευθερία, είναι η Μπουμπουλίνα, μια ηρωίδα που το τέλος της ήρθε άδοξο από χέρι ελληνικό με αφορμή ασήμαντες προσωπικές έριδες.

Η Μαριλένα Μπούκα παρουσιάζει τη γιορτή
Η ιστορία αυτού του λαού έχει πολλούς ήρωες να επιδείξει, ήρωες που δεν τιμήθηκαν όπως τους άξιζε. 

Βέβαια, οι ήρωες δεν θυσιάζονται, για να τιμηθούν. Οι ήρωες, όπως γράφει ένας άλλος μεγάλος μας ποιητής, ο Γιώργος Σεφέρης, «περπατούν στα σκοτεινά». Θυσιάζονται για ένα ιδανικό, για το ιδανικό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του συνόλου, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού τους αλλά και όλου του ανθρώπινου γένους. 


Αν θέλουμε ουσιαστικά να τους τιμήσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την κληρονομιά τους, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά την ελευθερία που μας εξασφάλισαν και να μιμηθούμε  την αξιοπρέπεια, την οποία εκείνοι μας δίδαξαν με τη ζωή και το παράδειγμά τους.



[Επιμέλεια γιορτής : Καλλιμάνη Μαρία - Γαμβρούλη Γιούλα, Φιλόλογοι]

Ο Παναγιώτης Μπόμπολας διαβάζει το ποίημα του Κ. Παλαμά, "Πατέρες"



Ο Θάνος Πρεδάρης διαβάζει το ποίημα του Ο. Ελύτη, "Στα χτήματα βαδίζαμε όλη μέρα..."