Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα κίνητρα και τα αποτελέσματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κάποιοι αμφισβήτησαν τις αγνές προθέσεις των φοιτητών, ενώ άλλοι προσπάθησαν εκ των υστέρων να εκμεταλλευτούν και να οικειοποιηθούν τη δυναμικότητα και τον αυθορμητισμό του αγώνα τους. Η κινητοποίησή τους δεν υπήρξε βέβαια ανεπηρέαστη από τα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα της εποχής τους, καθώς και από κινήματα νέων σε άλλες χώρες του κόσμου την ίδια περίοδο, όπως ο Μάης του ’68 στη Γαλλία. Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ήταν μια τέτοια σαφέστατη αντίρρηση, μια έμπρακτη υπέρβαση της αλλοτρίωσης και ένα μάθημα πολιτικής και ηθικής. Ειδικά για τις μέρες μας που η πολιτική φαυλότητα αιφνιδιάζει τις συνειδήσεις και αφήνει άφωνους ανυποψίαστους  πολίτες







Στις τρεις εκείνες ημέρες του Νοέμβρη ο χρόνος απέκτησε μια αφάνταστη πυκνότητα,  ανήλικους και ενήλικες. Ο καλύτερος τρόπος, για να είμαστε πιο κοντά στην ουσία του Πολυτεχνείου και να το διαφυλάξουμε από τον κίνδυνο να γίνει απλώς ένα επεισόδιο της Ιστορίας, θα είναι να γίνει αυτό έναυσμα για γονιμότερες προσεγγίσεις θεμάτων, όπως ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και μιας Κοινωνίας των Πολιτών.

      Όχι στην τρομοκρατία, ναι στην ειρηνική ζωή

Την Παρασκευή 13/11/2015 η Γαλλία δέχτηκε ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα . πιο συγκεκριμένα το Παρίσι έγινε ο στόχος των τζιχαντιστών, οι οποίοι με συντονισμένες επιθέσεις μσε διάφορα σημεία της πόλης αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα.
Εμείς που οραματιζόμαστε έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, έναν κόσμο όπου η βία θα υπάρχει μόνο ως έννοια προς αποφυγή καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική αυτή ενέργεια και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων.