Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Εκδρομή μόνο για καθηγητές στο Μουσείο Στυμφαλίας

Την Κυριακή 13-12-2015 30 περίπου "τυχεροί" καθηγητές του νομού Κορινθίας παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης στο Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας. 


Το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας είναι ένα από τα επτά (και προσεχώς εννιά) Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με θέμα το περιβάλλον και την παραγωγή τοπικών προϊόντων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας


Το Μουσείο της Στυμφαλίας ιδρύθηκε το 2010 και περιλαμβάνει εκθέματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος της λίμνης, τις αγροτικές εργασίες των κατοίκων της περιοχής στο παρελθόν αλλά και σχετικά με τη μυθολογία (οι άθλοι του Ηρακλή) και το ιστορικό παρελθόν της Κορινθίας (αρχαία Στήμφυλος, Αδριάνειο Υδραγωγείο).


Πρόκειται για ένα προσεγμένο χώρο με λίγα εκθέματα, τα οποία είναι άψογα παρουσιασμένα και αξιοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης Μουσειολογίας και της Μουσειακής Εκπαίδευσης. Έτσι, το ενδιαφέρον των μαθητών εξασφαλίζεται από την ποικιλία και τη ζωντάνια των εκθεμάτων αλλά και την αλληλεπίδραση που μπορούν να αναπτύξουν με αυτά. Προς αυτή την κατεύθυνση το προσωπικό του Μουσείου και όλου του Ιδρύματος έχει αναπτύξει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές-επισκέπτες και τα οποία μπορεί ο καθένας να δει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www.piop.gr).


Το προσωπικό και τους συνεργάτες του Μουσείου είχαμε τη χαρά να τους γνωρίσουμε κατά το σεμινάριο που παρακολουθήσαμε και να εκτιμήσουμε όχι μόνο τις γνώσεις και την επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και το μεράκι με το οποίο εργάζονται για την εκπαίδευση με την ευρύτερη και ίσως πιο ουσιαστική της έννοια. 


Με την ευκαιρία αυτής της δημοσίευσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές, κα Αλεξάνδρα Τράντα, κα Άννα Καραμπατσώλη και τον κο Ανδρέα Λαπούρτα, αλλά και την κα Λάια Κιουρτσόγλου, υπεύθυνη του Μουσείου Στυμφαλίας, όχι μόνο για όσα ενδιαφέροντα μας παρουσίασαν αλλά κυρίως για τη διάθεση και την προθυμία τους να μας βοηθήσουν στο μέλλον με την υλοποίηση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων στα σχολεία μας.


Σε κάποια από τις εισηγήσεις αναφέρθηκε ότι 25% των γονέων πιστεύουν ότι το σχολείο δεν βοηθάει στην ενίσχυση του πολιτισμού στη συνείδηση των μαθητών παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι μόνο ο πολιτισμός μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. 
Αυτή η δυσοίωνη διαπίστωση μπορεί να αντιστραφεί, μόνο αν αλλάξει η νοοτροπία τόσο των μαθητών, που αντιμετωπίζουν το Μουσείο ως μια βαρετή αποθήκη αδιάφορων νεκρών αντικειμένων, όσο και των καθηγητών, που το βλέπουν ως την εύκολη λύση, για να γεμίζουν τις ώρες μιας υποχρεωτικής εκδρομής. 
Και η αλλαγή αυτή μπορεί να προκύψει με τη συνεργασία των σχολείων μας με χώρους, όπως το Μουσείο της Στυμφαλίας, και κυρίως με ανθρώπους, όπως αυτοί που εργάζονται σε αυτό.




Σας ευχαριστούμε
Οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Βέλου: 
Βαρδουνιώτου Σταυρούλα, Κοινωνιολόγος
Χριστοπούλου Ελένη, Μαθηματικός
Καλλιμάνη Μαρία, Φιλόλογος