Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

     

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώσε  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2021-2022 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή.

      Το πρόγραμμα όπως απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς και των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές .

 ‘    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας πήρε μέρος τηρώντας πιστά την παράδοσή του. Το πρόγραμμα αφορούσε την Α΄ και Β΄ Λυκείου και πήραν μέρος πολλοί μαθητές και από τις δύο τάξεις .

     Η συμμετοχική ομάδα του σχολείου μας ασχολήθηκε με τη θεματική ενότητα  «Ψηφιακός κόσμος και ιδιωτικότητα » σε μία προσπάθεια να ερευνήσει το μέγεθος της εμπλοκής του ψηφιακού κόσμου στην πραγματική ζωή καθώς και τη διακύβευση του δικαιώματος του δημοκρατικού πολίτη

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με τις παρακάτω εργασίες : α) κατάρτισαν ερωτηματολόγιο το οποίο μοίρασαν στη  Β’ Λυκείου προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος της ενασχόλησης των μαθητών με την ψηφιακή τεχνολογία , β) έγραψαν και μελοποίησαν τραγούδι σχετικό με το αντικείμενο και γ) έγραψαν και σχετικό θεατρικό .

     Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εξελέγη ως έφηβος βουλευτής ο μαθητής Τρύφωνας Μπούτας της Β΄Λυκείου και ως αναπληρώτρια η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Μυρτώ Βλάμη .

     Τα παιδιά εργάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να εξοικειωθούν με τις αρχές της συνεργατικότητας