Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΟΤΑΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


    Στην εποχή της πληροφορίας, στην οποία ζούμε, η ενημέρωση είναι απαραίτητη ανάγκη για την κοινωνία. Πολλές φορές όμως οι δημοσιογράφοι για να εξασφαλίσουν μια είδηση ξεπερνούν τα όρια με συνέπειες. ένα πασίγνωστο παράδειγμα, που αποτέλεσε και αφορμή για το άρθρο αυτό, είναι ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας μετά από καταδίωξή της από παπαράτσι. Γι’ αυτό λοιπόν  πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες από τέτοιες ακραίες πράξεις δημοσιοποίησης ιδιωτικών στοιχείων αλά και να κρατήσουμε μια ορισμένη στάση ως κοινό.
     Ο θάνατος της Νταϊάνας, την εποχή εκείνη, έδωσε αφορμή στον κόσμο να κατακρίνει τις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες και γενικότερα τους παπαράτσι. Οι δημοσιογράφοι αυτοί, στην πραγματικότητα, δεν επιτελούν πραγματικό έργο, απλώς ασχολούνται με την προσωπική ζωή των προσώπων που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Κοντολογίς, κι ας μου επιτραπεί η έκφραση, κουτσομπολεύουν! Τραγικές συνέπειες μπορεί να παρουσιαστούν από αυτό, αν και ίσως όχι τόσο τραγικές όσο στην περίπτωση της πριγκηπέσας. Η προβολή των παιδιών των διασήμων όπως και η αποκάλυψη ιδιωτικών στοιχείων που τα αφορούν, μπορεί να τους προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της ξαφνικής και υπέρμετρης δημοσιότητας! Φυσικά το ίδιο μπορεί να παρουσιαστεί και σε έναν ενήλικα διάσημο και να τον οδηγήσει σε πληθώρα ψυχολογικών προβλημάτων. επιπλέον, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή που έχει κάθε άνθρωπος για τον ίδιο είναι, και θα πρέπει να παραμείνει, απαράβατο και απολύτως σεβαστό. Έτσι λοιπόν, ο παπαράτσι  δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να δημοσιεύσει προσωπικά δεδομένα κάποιου διασήμου, χωρίς την συγκατάθεσή του. εδώ βέβαια γεννιέται και το ηθικό θέμα τού κατά πόσο είναι σωστό ένας διάσημος να έχει το δικαίωμα να «πουλά» την ιδιωτική του  ζωή αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
   Η στάση που θα πρέπει εμείς ως κοινό να κρατήσουμε είναι βασική, διότι σε εμάς απευθύνονται αυτές οι «ειδήσεις»! Έτσι, θα πρέπει να απορρίπτουμε και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους πράξεις, μποϊκοτάροντας την αγορά σκανδαλοθηρικών εντύπων και σταματώντας ν παρακολουθούμε τέτοιου είδους εκπομπές στην τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο η ζήτηση για τέτοιου είδους ενημέρωση θα μειωθεί αισθητά και στο τέλος ίσως εξαλειφθεί τελείως. Η λύση για να εφαρμοστούν τα παραπάνω είναι η στροφή σε πιο ποιοτικά και ουσιαστικά ενδιαφέροντα όπως είναι η ανάπτυξη προβληματισμών σχετικά με την  ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης η ανάπτυξη της παιδείας και η ανάπτυξη νέων ταλέντων με αφετηρία ένα χόμπι για παράδειγμα θα καταφέρει να δώσει στο άτομο διεξόδους ώστε να πάψει να ασχολείται με τόσο ανούσια θέματα.
    Συνοψίζοντας, η ενημέρωση πρέπει να γίνεται σωστά και ουσιαστικά και με σεβασμό στην ελευθερία και στη ιδιωτική ζωή του ατόμου, χωρίς όμως να επηρεάζεται και η ελευθερία του τύπου. Όταν κάποιες από αυτές καταπατώνται, εμείς ως κοινό θα πρέπει να τα καταδικάζουμε κα να παύουμε να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα! 

                                                                                            Γιάννος Χριστοδούλου