Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο «ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ» ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ



    Βγαίνοντας μια βόλτα στην παραλία ή στην γειτονιά το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι όγκους σκουπιδιών. Οι ιδιοκτησίες μας αλλά και οι υπαίθριοι χώροι  έχουν μετατραπεί σε χωματερές.  Αναμφισβήτητα στη χώρα μας η οικολογική καταστροφή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι συνέπειες θα είναι σίγουρα ολέθριες: διατάραξη οικοσυστημάτων, εξαφάνιση ειδών, καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, επιδημίες, ασθένειες, μόλυνση νερού και εδάφους. Αλλά και η εικόνα που προβάλλει η Ελλάδα στο εξωτερικό γίνεται αντιαισθητική με συνέπεια  τη μείωση του τουρισμού και άρα την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

   Όλοι έχουμε σε μεγάλο βαθμό ένα μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κατάσταση αφού επιλέγουμε τον  υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν όλοι μαζί σαν κοινωνία αλλά και ο καθένας μας ατομικά μπορούμε να συμβάλλουμε στη λύση του προβλήματος.

  Καταρχάς ο κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης  ακόμα και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του. Πρέπει λοιπόν να έχει την συνείδηση να πετάει τα απορρίμματα του στους κάδους απορριμμάτων αντί να διαλέγει την εύκολη λύση και να τα εγκαταλείπει στους δρόμους ή στις ακτές. Επιπλέον πρέπει να καταμερίζει τα σκουπίδια του και να ανακυκλώνει  (χάρτινα, πλαστικά και αλουμίνια). Αλλά και γενικότερα για να συνδράμει στην επίλυση της οικολογικής καταστροφής μπορεί να χρησιμοποιεί LED φώτα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν.

  Επίσης, η κοινωνία μπορεί αποτελεσματικά να συμβάλει αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο με τη συνεργασία  όλων των πολιτών της. Η εθελοντική δράση θα πρέπει να ενισχυθεί, δηλαδή να οργανώνονται περισσότερες εθελοντικές ομάδες που να βοηθούν στην διατήρηση της καθαριότητας των ακτών και των υπαίθριων χώρων. Επιπροσθέτως η κοινωνία έχει τη δύναμη, αν λειτουργεί σωστά, να παροτρύνει και να παρακινεί τον Δήμο, ώστε να λάβει περισσότερα μέτρα για να διατηρηθεί η καθαριότητα του περιβάλλοντος. Τέλος η πολιτεία έχει την υποχρέωση να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για το πρόβλημα που διατρέχει το περιβάλλον, καθώς και να τους παρακινήσει να συμμετάσχουν ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

  Προϋπόθεση όλων αυτών των ενεργειών, φυσικά, είναι η συνειδητοποίηση του μεγέθους  του κινδύνου. Σε αυτό συμβάλλει άμεσα η παιδεία  και γενικότερα όλοι οι φορείς αγωγής, οι οποίοι μπορούν να αφυπνίσουν τους ανθρώπους, ώστε να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση. Ας συνεργαστούμε λοιπόν, ας ενωθούμε, και ας αγωνιστούμε για τη διάσωση του περιβάλλοντος και για την καλυτέρευση της ζωής μας και των απογόνων μας. Ο πλανήτης ανήκει σε όλους μας.
Μαριάννα  Πόουπ
‘                                                                                       Εσμα Τσιφλίκου
                                                                                        Αναστασία Τρίμη
                                                                                        Ειρήνη Παπαχρίστου 
                                                                                        Σπυριδούλα  Τσιούγκου