Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

   
                   της Αντωνίας Κασιαλμά
Άραγε πώς είναι να είσαι στο περιθώριο; Να μην υπολογίζεσαι; Να μην μετράει η γνώμη σου; Έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι έφηβοι  σε ηλικίες 13-17 ετών έχουν περάσει κρίση αυτοπεποίθησης.
   Αιτία που ραγίζει τις καρδιές των εφήβων είναι κυρίως το bulling, ,όχι μόνο ενδοσχολικό,  αλλά και γενικά στο κοινωνικό περιβάλλον του εφήβου. Χλευασμοί για την εξωτερική τους  εμφάνιση αναγκάζουν τους εφήβους να ''κλείνονται στο καβούκι'' τους.Για παράδειγμα, η εσωστρέφεια ενός έφηβου κοριτσιού εκφράζεται με κλείσιμο στον προσωπικό της χώρο, ίσως ακόμα και  με δάκρυα. Όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη αναρωτιέται: για ό,τι έχει ακούσει για τον εαυτό της , τα πιστεύει και τα βιώνει με δραματικό συχνά τρόπο.. Άραγε οι συνομήλικοί της, πριν την κρίνουν, έχουν σκεφτεί σε τι τραγική κατάσταση μπορούν να την φέρουν; Η απάντηση είναι  όχι.
   Όλα ξεκινούν συνήθως από το δημοτικό που τα παιδιά είναι σκληρά το ένα απέναντι  στο άλλο λόγω ανωριμότητας και έλλειψης κρίσεως, ή και λόγω της ανατροφής τους. Τα παιδιά που δεν έχουν ακούσει καμία φορά το ''όχι'' από τους  μεγαλύτερους (γονείς),γίνονται εύκολα οι θύτες. Ωστόσο  θύτες μπορούν να γίνουν και τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία αναζητούν την προσοχή και την επιβεβαίωση,  αφού δεν έχουν ακούσει έναν καλό λόγο από κανέναν..
   Οι επιπτώσεις, όμως .του bulling  δεν είναι γνωστές πάντα στους θύτες. Ακόμα και ένα αρνητικό σχόλιο, το οποίο θα έχει ήδη αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη ενός παιδιού-εφήβου,μπορεί να οδηγήσει σε κάμψη της επίδοσής του στο σχολείο. Και είναι λογικό, καθώς με πεσμένη ψυχολογία και χωρίς συγκέντρωση δεν μπορεί να αποδώσει.

   Όλα αυτά, που προανέφερα, έχουν σαφώς πολλές επιδράσεις ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις μας. Έχοντας ζήσει και έχοντας πιστέψει τα χαραγμένα στο νου λόγια, που σε έκαναν να νιώθεις  ανόητος και περιθωριοποιημένος, ,δεν  τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, δεν διαθέτεις τη σιγουριά, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που πρέπει . Δεν μπορείς να έχεις φιλική ή ερωτική σχέση, εξαιτίας της ψυχολογικής διαταραχής  που έχεις περάσει. Διότι εάν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου ,πώς θα τα έχεις καλά και με τους υπόλοιπους ανθρώπους ; Πάντα θα έχεις τον φόβο του αβέβαιου μέλλοντος. Δεν είναι κακό να φοβάσαι -όλοι φοβόμαστε- αλλά σου αφαιρεί την τόλμη που έπρεπε να διαθέτεις.Άλλωστε, έρευνες στις Η.Π.Α. έχουν δείξει πως έφηβοι έχουν έρθει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας εξαιτίας της ενδοσχολικής και ηλεκτρονικής βίας.
   Το bulling καταστρέφει τα εφηβικά χρόνια ενός ατόμου, ή ακόμη ,αφαιρεί και ζωές. Ας σταματήσει.