Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα καθορίζονται από την κοινωνία ήδη από την νεαρή ηλικία των ατόμων.Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πιο ανοιχτές  και ανεκτικές , αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά θα δούμε ότι υπάρχουν κάποια στερεότυπα που τις χαρακτηρίζουν. Τα στερεότυπα αυτά  μπορεί να τα ανακαλύψει κανείς με μία προσεκτική ματιά και στα φαινομενικά  πιο αθώα εφηβικά αναγνώσματα. Μία τέτοια δημοφιλής  προεφηβική  λογοτεχνική  σειρά  είναι ο Μικρός Νικόλας .
   Ο κεντρικός ήρωας είναι ένα μικρό αγόρι λίγο πριν την εφηβεία ταυτισμένο με την παρέα του ,που αποτελείται μόνο από  αγόρια , και βρίσκεται και σε μία κατάσταση εξάρτησης  από αυτήν. Αρκετές φορές φαίνεται να  παρασύρεται από τους φίλους του κάνοντας κάπως άγαρμπα αστεία στα κορίτσια του σχολείου. Για τον Νικόλα αυτός είναι ο βασικός τρόπος προσέγγισης του άλλου φύλου εφόσον  φαίνεται να τον νοιάζει περισσότερο το  να είναι αποδεκτός από την ομάδα του . Σίγουρα σε αυτήν την ηλικία  μετράει περισσότερο για ένα αγόρι η ενσωμάτωση στην παρέα των συνομηλίκων παρά το να προσεγγίζει το άλλο φύλο με τον σωστό τρόπο, άλλωστε αυτό είναι κάτι που τα παιδιά  θα τα απασχολήσει αργότερα, αλλά δε προτείνεται και ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης ,από τα γνωστά άγαρμπα αστεία που πολλές φορές εκνευρίζουν και οδηγούν σε τριβές αντί σε φιλίες.
     Οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο να ελέγχουν το περιεχόμενο όλων των αναγνωσμάτων των παιδιών τους, άλλωστε το ότι τα αγοράζουν από βιβλιοπωλεία και όχι από κάπου αλλού τους κάνει να τα εμπιστεύονται. Οι γονείς όμως πρέπει όταν βλέπουν ότι το παιδί τους, «κολλάει » με κάποια αναγνώσματα να ελέγχουν το περιεχόμενό τους με διακριτικό τρόπο χωρίς να τα προσβάλλουν . Από την άλλη και εμείς τα παιδιά πρεπει να προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά και να κρατάμε κάποιες αποστάσεις σε ό,τι διαβάζουμε και βλέπουμε  , γιατί τελικά δε θα είμαστε ο εαυτός μας 

    Αλεξόπουλος Ανδρέας